Herstel na zwangerschap en geboorte

 

Moeder

De meeste mensen denken bij een trauma aan bevallingen die heftig verlopen. Bijvoorbeeld met medische ingrepen als een spoedkeizersnede, veel bloedverlies, ondraaglijke pijn of grote risico’s voor moeder of baby. Dit kan inderdaad de aanleiding zijn voor een trauma, maar het hoeft niet. Het hangt ervan af hoe je het hebt ervaren en of je het naderhand goed kunt verwerken.  Een trauma kunnen we ook zien als een gebeurtenis die (onverwacht) heel veel impact op je heeft, waar je erg van geschrokken bent, of die je overviel.  Als jouw zwangerschap, bevalling, de start van je kindje of jouw eigen herstel niet was zoals je had gewenst, dan ondersteun ik je graag. Ik begeleid je bij het liefdevol kunnen aankijken van de geboorte-ervaring, en het maken van een positieve blauwdruk daarvan voor de toekomst. Zodat je je in kracht weer kunt verbinden met jezelf en je kindje.

 

Kind

Moeders zijn ook dochters schijnt een positief licht op het huilen als communicatie middel, waarin zichtbaar wordt welk verhaal de baby probeert te vertellen. Als ouder is het soms moeilijk te achterhalen welke behoefte er niet is vervuld en wat de baby nodig heeft en wat hij probeert te vertellen. In de begeleiding maken we samen ruimte om de baby zijn verhaal te laten vertellen. 

Wanneer je leert luisteren naar en reageren op het verhaal van je baby krijgt de baby de ervaring dat hij op een diep niveau wordt begrepen en gehoord. Vaak zie je dan dat de baby daarna tot diepere ontspanning kan komen waardoor het huilgedrag verminderd. Zo help je de baby om zijn emoties te reguleren en versterk je daarnaast de band tussen jou en je kind, wat zorgt voor een veilige hechting.

 

Moeder en kind

Soms kan de hechting tussen moeder en kind verstoord zijn geraakt. Bijvoorbeeld door spanningen tijdens de zwangerschap, complicaties met de bevalling of doordat het kindje vlak na de geboorte bij moeder is weggehaald door medische redenen. Het gaat meestal om gebeurtenissen waar niemand iets aan kan doen, maar waarvan de gevolgen groot kunnen zijn. Vaak voelen moeders dat er ‘iets’ mist in de relatie met het kind of heeft het kind (onverklaarbare) lichamelijke, psychische of gedragsproblemen. Als je na de bevalling extra aandacht voor jouw herstel en verbinding met jouw kind wenst dan kan ik je daarbij helpen. Deze begeleiding kan worden ingezet bij moeders die de hechting met hun kind willen herstellen en ook bij volwassenen die de hechting met hun moeder willen herstellen.